2013. jan 14.

PET palack

írta: Observer13
PET palack

petpalack_3_1358183384.jpg_290x174

PET palack

(Miért dobják az emberek a Pet palackot a  sárga kukába?)

 

  Lehet ez egy konform szokás, vagy egy tényleges környezettudatos aktus. Minden esetre érdekes ha megvizsgáljuk, egy kis elvonatkoztatás segítségével ennek az aktusnak a jövőjét.

  Valószínűleg a jövő embere, ha még lakható lesz a Föld, talán már nem is fogja tudni miért, egy a többi szeméttől külön gyűjtőbe dobja ki a palackot. Ez az cselekedet mintegy rítussá válik. Tehát, mindig ugyanúgy, ugyanolyan sorrendben végbemenő cselekvéssorozatról van szó. Ha meg ez egy általános normává válik akkor már intézményről beszélünk. Ilyen pl. a kézfogás intézménye: szükségszerű, következetes cselekménysorozat aminek a jelentése: „üdvözöllek”, „viszlát”, „gratulálok” stb. De azt már nem tudnánk megmondani, hogy miért épp a tenyerek egymás felé nyújtása, majd összefonódása jellemzi ezt a szokást. Tehát nem tudjuk honnan ered, mi lehetett az eredeti funkciója- csak tesszük.

  Vagy pl. a házasulandók kör alakú nemesfémet húznak egymás ujjára. Miért épp gyűrűt? Miért épp a hüvelykujjtól számított harmadik ujjra? Valószínűleg egykor racionális, célszerű cselekedet volt, ma már nehéz lenne megmondani  honnan jött, mi volt az eredeti funkciója ennek az intézménynek. Nem tudjuk, csak tesszük.  

Szólj hozzá

jövő petpalack rítus intézmény