2012. sze 17.

Egy tökéletesebb csoportról

írta: Observer13
Egy tökéletesebb csoportról

olvasoszemuveg_3_1357732024.jpg_363x139

 

 

  Véleményem szerint egy csoport annál hatékonyabban tudja betölteni feladatát minél fejlettebb a csoport kollektív tudattalanja. Minél jobban ismerik a csoporttagok egymás személyiségtulajdonságait, teljesítőképességük milyenségét, és ezen tulajdonságok pozitív, negatív részeivel tisztában vannak és elfogadják, tolerálják azokat annál nagyobb az esély a csoport harmonikus, összehangolt működésére.

  A csoport kollektív tudattalanján az egységtudatot értem, vagyis azt hogy a csoportmunka közben az egyén „kikapcsolja” saját önös érdekeit, és egy olyan tudati szférába kerül amikor is a dolgok, történések mintegy maguktól mennek végbe. Ez olyan mint egy jól beolajozott, karbantartott motor ahol nincs merevség, súrlódás, az egyes alkatrészek szinkronban, könnyedén működnek egymással.

  Vagy egy másik példa- egy sikeres futballcsapat . Pl. amikor a középjátékos a kapu felé akarja ívelni a labdát felnéz és már tudja hogy melyik játékosnak adja, nem morfondíroz, cselezget, hezitál. A lába szinte automatikusan a legmegfelelőbb helyre továbbítja a labdát. 

Szólj hozzá

csoport egységtudat kollektív tudattalan csoporttudat