2013. aug 03.

A divatos személyiség

írta: Observer13
A divatos személyiség

zabalas_1375537951.jpg_304x166

Korunk „divatos személyisége” a nagy energián pörgő, racionális, hatalmas aktivitású, gyors gondolkodású, határozottabb kiállású, durvább, karakánabb típus. Ezzel kapcsolatban egy érdekes evolúcióbiológiai-társadalmi megfigyelésre tettem szert. Ez, a fent említett tulajdonságú embertípus (modern ember) és az aktív habitusú állatok viselkedési és fogyasztási szokásai között fennálló párhuzam.

  Az aktív habitusú állatoknak, hogy fenn tudják tartani vitalitásukat, nagy aktivitásuk miatt több táplálékra van szükségük. Például, a kis testű énekesmadarak nagyon gyors mozgású, aktív kis lények, és ez az életvitel nyilvánvalóan több energiát, ezáltal gyorsabb anyagcserét, több táplálékot igényel.

  Az egyszerű észrevételem az, hogy ugyan így áll ez korunk divatos személyiségével is. A felfokozott, "hiper" életmód és a fogyasztás között szoros összefüggést figyelhetünk meg. A divatos személyiség nagy munkabírású, előre törő (törtető- ambiciózus), pörgős, agilis és érdekes módon nagyon jellemző rá a „kevéssel nem érem be, minél többet nekem!” igény.  Nem elégszik meg a „vannal”, jelszava inkább a „többet, szebbet, jobbat!”.

  Persze az embernél a fokozott fogyasztás nem csak az étkezésben figyelhető meg. Evolúciósan fejlettebb lény révén bonyolultabb, kifinomultabb fogyasztási szokások jellemzik. Ugyanakkor, mint az aktív habitusú állatoknál az embernél is az aktivitás és a fogyasztás között szoros kapcsolat tapasztalható. Ez talán a fogyasztóinak nevezett társadalom egyik képlete is lehet.

Szólj hozzá

evolúció divat társadalom fogyasztás életmód aktív fogyasztói társadalom étkezés személyiség divatos habitus agilis evolúcióbiológia